Oldalak

2011. szeptember 17., szombat

ÖREG HÖLGY

A szegedi Szent István téri víztorony története

Ma felmentünk a víztoronyba. Nagy élmény volt főleg, hogy tériszonyom van :) De tavaly a Dóm-ba is felmentem és az magasabb, és nem volt semmi bajom / azon kívül, hogy remegett a lábam és amikor leértem , majdnem megcsókoltam a Földet :) /.
Most is féltem, de azért annyira nem volt ijesztő.

A víztorony története dióhéjban: Szeged 1903. áprilisában pályázatot hirdetett egy 1000 m3 -es víztorony előállítására. A nyertes a Zielinski Szilárd -féle pályamű lett.  A csodálatos szecessziós homlokzati megjelenítés Korb Flóris munkája. A kivitelezési munkákat Freund Henrik és fiai cég végezte.
A munka 1904. novemberére, decemberére készült el.
A torony magassága a terepszinttől a legfelső kilátószintig 46m. Efölé nyúlik még mintegy kilenc méterrel a vasbeton szerkezetű zászlótartó rúd. A víztorony általános jellemzője, hogy a gyakorlatilag minden szerkezeti része vasbetonból készült: az alapozás, a tartórendszer, a tároló medence, a csigalépcső, a zászlótartó, sőt még a bejárati ajtó is, a kilincset leszámítva.
Ma a legidősebb, működő, vasbeton víztorony Magyarországon.
A víztorony a csodálatos mérnöki alkotás szépségein túl a szíkvíz készítésével, a fizika történetével kapcsolatos kiállítások, festmények, ajzok, fotók, fotógrafikák tekinthetők meg, a kilátószinten pedig Szeged panorámájában gyönyörködhetünk.

Most pedig képekben a mai nap:

Itt még nyugodtan megyek felfele :)
Arra felfele:

Az emberem:

Itt még nem olyan magasan:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése