Oldalak

2011. február 15., kedd

Stroke!!

Jó ezt tudni a STROKE-ról!

Egy kerti-partin, egy barátnőm kissé megingott, el is ejtette a tányérját, de ezután, mindenkit megnyugtatott, hogy jól van (ugyanis a többiek orvost akartak hívni). Ő azt állította, hogy csak az új cipője miatt csúszott meg egy téglán. Felsegítették, kapott egy másik tányér ételt és bár egy kissé gyengének tűnt, tovább szórakozott. Később felhívott a férje, hogy elmondja, a feleségét kórházba vitte, ahol el is hunyt. A parti során STROKE-ja volt. Ha tudták volna, hogyan kell beazonosítani a stroke jeleit, talán ma is velünk lehetne. Mások nem halnak meg, de reménytelen, tehetetlen helyzetbe kerülnek.

Egy neurológus azt állítja, hogy ha a stroke áldozatát 3 órán belül elkezdheti kezelni, teljesen visszafordítható az állapot. TELJESEN! Azt mondja, hogy a stroke felismerésének és diagnosztizálásának egyszerű a trükkje, azután pedig 3 órán belül el kell kezdeni a kezelését.

A stroke felismerése. (Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit. Sajnos, a tudatosság hiánya katasztrófát okozhat. A stroke áldozata súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a stroke jeleit.)

Az orvosok szerint bárki felismerheti a STROKE-ot, ha három egyszerű kérést mond az illetőnek: M..... B......E......

1. M: Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.

2. B: Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.).

3. E: meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját.

Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket!

Még egy jel: Mondd az illetőnek, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT.

Ha a nyelv kicsavarodott, ha egyik vagy másik oldalra megy a nyelv, ez is a stroke jele lehet.

Ezt ma kaptam egy barátnőmtől. Nem tudom , hogy mi az igazság, de az anyukám nem tudott beszélni, a mozgása is ,, furi " volt , amikor beteg lett. Szerencsére Őt hamar kórházba vitték, de elég hosszú idő alatt tanult meg beszélni. Még most sem tökéletes a beszéde és nem is szeret beszélni. De még időben kiderült. 
Figyeljünk oda. Sajnos ez BÁRKIVEL előfordulhat, akár fiatal, akár idős.....

1 megjegyzés:

  1. Nagyon sajnálatos, amit leírtál! A tanácsokat pedig nagyon köszönöm - gondolom a többi olvasóval együtt -, jó ilyen praktikumokat tudni, mert sajnos az ember általában megijed és nem tudja, hogy mennyire súlyos a dolog, mit is tegyen? Pedig épp egy élet függ tőle...:(

    VálaszTörlés